NÄKKÄLÄ

Näkkälä on saamelaiskylä kauniin tunturien ympäröimän Näkkäläjärven rannalla. Näkkälässä on 40 vakituista asukasta. Kyläläiset saavat pääosin elinkeinonsa poronhoidosta ja muista luontaiselinkeinoista kuten kalastuksesta ja riekon ansapyynnistä. Kylässä on Näkkälän paliskunnan erotuskaarre.

Kylä on ollut jutaavien porosaamelaisten talvikylänä satoja vuosia, valitettavasti sodassa tuhoutuivat miltei kaikki kylän rakennukset. Kyläläiset menettivät kaiken, kodin, arvokkaat työkalut ja vanhat esineet. Jäljellä on muutama talo 1900-luvun alusta. Muu rakennuskanta on siis sotien jälkeen rakennettua.

Nähtävyyksiä on kauniiden maisemien lisäksi vanha palvontapaikka seita, 2,5 metriä korkea harmaa siirtolohkare. Seita on ollut poromiesten ja peuranpyytäjien ja kalastajien palvontapaikka. Seita on tunnettu erityisesti peuraseitana sillä sen luota on saatu kerran pyydettyä kaksi toisiinsa takertunutta peurahirvasta.

Näkkälä sijaitsee moottorikelkkareitin varrella ja kylästä lähtee kulku-ura Pöyrisjärveen. Järjestämme kuljetuksia Näkkälästä kaikkina vuodenaikoina. Järjestämme myös erilaisia ohjelmapalveluja kylässä ja sen ympäristössä myös isoillekkin ryhmille. Meillä on Riekkotievassa iso kota missä voi esimerkiksi järjestää ruokailun tai illanistujaiset.